Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zapečené lasagne se špenátem

300 g lasagní (asi 16 plátků)
2 lžíce olivového oleje
3-4 stroužky drceného česneku
1 cibule nakrájená najemno
250 ml smetany na šlehání
800 g špenátu (zmrazeného hrubě sekaného
nebo čerstvého)
špetka strouhaného muškátového oříšku
sůl a mletý pepř
1 lžička sušeného oregana
100 g hrubě strouhaného tvrdého sýra
(gouda, čedar, ementál)
100 g bílého jogurtu
50 g strouhaného parmezánu
30 g rozpuštěného másla
200 g mozzarelly nakrájené na plátky     
                 


1.  Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Na oleji zpěníme česnek a cibuli, zalijeme smetanou, uvedeme do varu a na mírném plameni vaříme, až smetana zhoustne.

2. Připravíme si špenát a vmícháme ho do smetany. Použijeme-li čerstvý špenát, nejdříve ho omyjeme a spaříme vařící vodou. Necháme okapat a nahrubo nasekáme. Mražený špenát nerozmrazujeme, ale rozpouštíme ve smetaně na sporáku. Podusíme, osolíme a okořeníme.

3. Nakonec vmícháme strouhaný sýr a jogurt a odstavíme. Zapékací misku vymažeme olejem. Na dno dáme vrstvu uvařených a scezených lasagní, překryjeme třetinou špenátové náplně, posypeme trochou strouhaného parmezánu a střídavě vrstvíme až do vyčerpání všech ingrediencí.

4. Poslední vrstvu budou tvořit lasagne, které pokapeme trochou rozpuštěného másla a poklademe plátky mozzarelly. Pečeme v předehřáté troubě při 180-200 stupních asi 30-40 minut, až se na povrchu udělá zlatá kůrčička. Po upečení krájíme na porce a podáváme.

TIP
Pečlivě nastudujte návod na obalu již při koupi lasagní, některé jsou již předvařené a vaří se jen pár minut, některé se nevaří vůbec.