Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nej šéfkuchaři vaří: Losos v záclonce

losos-v-zaclonce-z-listoveho-testa-01.jpg

   S přicházejícím slunečným a teplým počasím roste chuť na rychlá a lehká jídla. Jedním z takových receptů je určitě ten dnešní od šéfkuchaře Radka Roubíčka z restaurace Port 62 v Praze. Ochutnejte jeho lososa pečeného v síťce z listového těsta s limetkami, špenátem a šťouchanými brambory!
 

losos-v-zaclonce-z-listoveho-testa-02.jpg

Na 1 porci potřebujete:
 
150g steak z lososa
50 g listového těsta
1 limetku
100 g listového špenátu
200 g brambor
hrubozrnnou sůl
2 stroužky česneku
1 jarní cibulku
kousek másla, olivový olej
snítku čerstvého kopru
1 vajíčko
lžičku sezamového semínka.
 
 

losos-v-zaclonce-z-listoveho-testa-03.jpg

   Očištěné brambory nakrájejte na malé kousky a uvařte v osolené vodě. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a orestujte na másle.
 
 

losos-v-zaclonce-z-listoveho-testa-04.jpg

   Doměkka uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte je s rozehřátým máslem a přimíchejte do nich orestovanou jarní cibulku.
 
 

losos-v-zaclonce-z-listoveho-testa-05.jpg

   Kopr nasekejte najemno a omytou limetku nakrájejte na plátky.
 
 

losos-v-zaclonce-z-listoveho-testa-06.jpg

   Lososový steak bez kůže a kostí osolte hrubou solí, opepřete, posypte nasekaným koprem a poklaďte na něj asi 3 plátky limetky.
 

losos-v-zaclonce-z-listoveho-testa-07.jpg

   Listové těsto rozválejte a rozkrájejte na 1,5 cm široké a zhruba 20 cm dlouhé proužky. Proužky naskládejte s rozestupy vedle sebe a položte na ně připravený lososový steak. Proužky přeložte křížem přes lososa a konce zahněte dospodu, aby nebyly vidět.
 

losos-v-zaclonce-z-listoveho-testa-08.jpg

   Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovým semínkem. Pekáček (nebo celokovovou pánev) zlehka potřete olivovým olejem a asi na 5–7 minut vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů.
 

losos-v-zaclonce-z-listoveho-testa-09.jpg

   Česnek nakrájejte na plátky a vložte ho na pánev s kouskem másla a lžící olivového oleje. Přidejte oprané listy špenátu, osolte, opepřete a restujte, dokud nejsou měkké.
 

losos-v-zaclonce-z-listoveho-testa-10.jpg

   Vymazanou formičkou vytvořte na talíři komínek ze šťouchaných brambor, na ně dejte kopeček špenátu a opřete upečený steak v listovém těstě. Lehce přelijte rozpuštěným máslem a dodekorujte snítkou kopru.
 
foto: Petr Makovička