Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapr na modro po staročesku

1 očištěný kapr s neporušenou kůží (hmotnost asi 1,5 kg) kapr-na-modro-po-starocesku.jpg
2 l vody
2 cibule
2 mrkve
1 malý celer
1 malý pórek
kousek celerové natě zelená petrželka
100 ml bílého vína nebo octa zředěného vodou
1 bobkový list
10 zrnek pepře
sůl
citronová šťáva
 


    Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do ní oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou a drobně rozkrájenou mrkev, celer a pórek spolu s opranou petrželkou, celerovou natí a bobkovým listem. Osolíme, přidáme víno nebo rozředěný ocet, pepř a na mírném ohni 20 minut vaříme.
    Kapra opereme a dbáme přitom, abychom nepoškodili kůži, neboť jinak by se kapr nezbarvil pěkně domodra. Vnitřek kapra osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Vložíme jej opatrně do zeleninového vývaru a připravujeme 15–20 minut (nesmí se vařit, vývar udržujeme stále jen pod bodem varu). Měkkého kapra podáváme na nahřáté míse obloženého vařenými brambory s máslem. Můžeme podávat s majonézou ochucenou křenem.