Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiné dobroty z domácí pekárny

 

Balkánské taštičky
Ingredience
těsto: 250 ml vlažné vody, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 500 g hladké mouky, 25 g čerstvých kvasnic
náplň: 300 g balkánského sýra, 120-150 g bílého jogurtu, 1 vejce, trochu hladké mouky
dále: 1 žloutek na potření, semínka
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto (ručně nebo v pekárně) a necháme 30 minut kynout. Zatím připravíme náplň: sýr nastrouháme nebo rozdrobíme, smícháme s jogurtem a vejcem a je-li třeba, zahustíme moukou. Vykynuté těsto rozválíme na čtverec silný cca 1 cm. Rozkrájíme na čtverce asi 15x15 cm, rozdělíme na ně náplň a protilehlé rohy přeložíme přes sebe. Šátečky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme žloutkem (nebo celým vejcem) a posypeme semínky. Upečeme dozlatova (190°C, 20-25 minut). Podáváme se zeleninovým salátem.
 
Dietní suchary
Ingredience
200 ml nízkotučného mléka, 100 ml vody, 30 g rozpuštěného másla nebo oleje, 1 lžička soli, 500 g hladké mouky, 20 g čerstvých kvasnic, 1 lžička medu
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme pogram Sprint. Hotový bochník zabalíme do utěrky a na mřížce necháme vychladnout. Můžeme ho použít jako dietní toustový chléb nebo z něj vyrobit suchary: druhý den ho nakrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm, rozložíme na plech a sušíme v troubě při 140°C asi 45 minut. Skladujeme v uzavřené nádobě
 

 

Chléb se šalvějí a semínky
Ingredience
těsto: 320 ml vody, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 300 g hladké mouky, 200 g chlebové mouky pšeničné tmavé, 21 g čerstvého droždí (půl kostičky), 1 lžíce posekaných šalvějových lístků, 2 lžíce směsi semínek (slunečnicová, piniová, dýňová)
na povrch: olivový olej, šalvějové lístky, 3 posekané stroužky česneku
Postup
Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Příprava těsta. Pokud pekárnu nemáme, zpracujeme ručně, nejdříve vařečkou a pak na vále rukama. Podle potřeby můžeme přidat mouku.
Až těsto vykyne na dvojnásobný objem, rozdělíme je na poloviny.
Z každé části vytvarujeme bochník, který rozmáčkneme na placku. Obě položíme na plech s papírem na pečení, který jsme lehce potřeli olejem.
Placky necháme půl hodiny na plechu kynout. Pak do nich naděláme prstem nebo koncem vařečky hluboké dírky.
Potřeme je olivovým olejem, posypeme lístky šalvěje a kousky česneku.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme (cca 25-30 minut). Hotový chléb zní na poklep dutě.
 

 

Chlebové bochánky
Ingredience
těsto: 350 ml vody, 1 lžička soli, 1 lžička octa, 1 lžíce olivového oleje, 300 g celozrnné špaldové mouky, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 100 g žitné celozrnné mouky, 1 lžička chlebového koření, 2 lžičky sušeného droždí, 60 g slunečnicových semínek
náplň: 500 g kysaného zelí, 150 g uzeného masa
dále: slunečnicová semínka, 1 vejce na potření
Postup
Suroviny na těsto dáme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme udělat a vykynout těsto. Zelí scedíme a vymačkáme. Kdo nerad moc kyselé, může je propláchnout vodou. Pak je rozložíme na čistou utěrku a necháme oschnout. Lehce je osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na malé kostičky. Zelí i maso rozdělíme na osm stejných hromádek. Nakynuté těsto rozdělíme na osm stejných dílků. Z každého vytvarujeme bochánek, zploštíme, dáme na něj osminu zelí, osminu masa a zabalíme jako buchtu. Položíme na plech spojem dolů. Bochánky na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě 20 minut kynout. Pak je znovu potřeme a posypeme semínky. Pečeme při 190°C 20 minut dozlatova.
 

 

Chlebozávin
Ingredience
těsto: 100 ml mléka, 300 ml vody, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 400 g hladké mouky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sušeného oregana, 3 lžičky lněného semínka, 15 g čerstvého droždí
náplň: 500 g brokolice, 240 g tuňáka ve vlastní šťávě, 2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř
Postup
Do nádoby pekárny nalijeme mléko a vodu, přidáme cukr a sůl, zasypeme moukou. Na ni rozdrobíme droždí a do rohu nádoby dáme kmín a oregano. Zapneme program Příprava těsta, semínka přidáme po zvukovém signálu. Zpočátku míchání těsto kontrolujeme, v případě potřeby dosypeme další mouku.
Brokolici pokrájíme na menší kousky a chvíli povaříme v páře (cca 5 minut). Vychladlou posekáme nadrobno. Z tuňáka slijeme tekutinu.
Až těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem, pekárnu vypneme a těsto vyklopíme na vál a rozpůlíme. Každou půlku rozválíme na obdélník. Do střední části obdélníku rozložíme polovinu brokolice, posypeme polovinou tuňáka, osolíme, opepříme a zakapeme lžící oleje. Zabalíme a závin uložíme na plech spojem dolů. Necháme ještě asi 20 minut kynout.
Oba záviny potřeme vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Upečeme do zezlátnutí povrchu, asi 20 minut.
 

 

Krokodýl
Ingredience
těsto: 260 ml mléka, 3 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce oregana, 20 g čerstvých kvasnic
náplň: pórek, salám, niva
Postup
Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Příprava těsta. Nebo vypracujeme ručně a necháme vykynout. Po vykynutí těsto přemístíme na vál a rozválíme asi na velikost plechu. Nožem nebo rádýlkem obkrojíme aby vznikl pravidelný obdélník a seřízneme mu trochu rohy. Doprostřed těsta navrstvíme náplň (můžeme libovolně obměnit). Podle obrázku těsto rádýlkem nařežeme a poskládáme. Krokodýla přemístíme na plech s papírem na pečení a zformujeme do žádaného tvaru. Z odkrojků těsta vytvoříme oči a nohy. Nůžkami nasříhneme zuby a bodliny na zádech. Oči můžeme dotvořit olivami. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 20-30 minut.
 
Kynuté rohlíčky s tvarohem
Ingredience
těsto: 500 ml mléka, 2 špetky soli, 5 lžic krystalového cukru, 125 g rozpuštěné hery, 1 kg polohrubé mouky, 42 g čerstvého droždí, 
nádivka: 500 g tvarohu, 2 žloutky, cukr dle chuti - smíchat
1 vejce na potření, moučkový cukr na posypání
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat a vykynout těsto.
Nakynuté těsto rozdělíme na 8 stejných částí a zformujeme kulaté bochánky.
Každý bochánek rozválíme na tenký kruh a rozkrájíme na 8 výsečí.
Na každou výseč položíme trochu ochuceného tvarohu a od širší strany srolujeme. Konce rohlíčků můžeme ohnout a založit dolů pod rohlíček.
Na plechu vyloženém papírem na pečení je necháme ještě chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dorůžova (180-190°C, 15 minut).
Po upečení hustě pocukrujeme.
Pro ty, kteří se budou ptát, jestli v ingrediencích nechybí vejce: nechybí, opravdu do tohoto těsta nepatří.
 

 

Kynutí šneci
Ingredience
200 ml mléka, 200 g rozpuštěné hery, 2 vejce, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 600 g hladké mouky, 42 g (1 kostka) kvasnic
Postup
bez pekárny: do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme vejce, vlahý tuk a kvásek. Vypracujeme vláčné těsto. 
v pekárně: suroviny vložíme v uvedeném pořadí do nádoby a zapneme program Těsto. Pozor - nenecháváme kynout.
dále společně: vypracované těsto rozdělíme na poloviny, každou rozválíme na obdélník, posypeme náplní a pevně srolujeme do rolády. Ostrým nožem ji krájíme na kolečka silná asi 2 cm, klademe je na vymazaný plech (ne těsně k sobě - při pečení nakynou) a každé potřeme rozpuštěným tukem i ze stran, aby šla dobře oddělovat. Necháme na plechu asi 20 minut kynout, pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (asi 25 - 30 minut na 190°C). 
Náplně:1. strouhaný tvrdý sýr smíchaný s postrouhaným (nebo pokrájeným) salámem, koření na pizzu
2. rozdrobený sýr niva a posekané ořechy
3. nadrobno pokrájená anglická slanina, strouhaný sýr, koření gyros
Do náplně můžeme libovolně podle chuti zkombinovat jakékoliv zbytky z ledničky. Můžeme ji třeba pokapat kečupem, případně posypat sekanými bylinkami, zkrátka co dům dá.
 

 

Nivovo-cibulový nářez
Ingredience
těsto: 250 ml vody, 100 ml olivového oleje, 1 lžička soli, špetka cukru, necelých 500 g hladké mouky, 2 lžičky sušeného droždí
na obložení: 2 plechovky krájených rajčat, 5 stroužků česneku, sůl, cukr, sušená bazalka, 3-4 cibule, 160-180 g nivy
Postup
Na pánev vyklopíme obsah plechovek a za občasného promíchání povaříme do mírného zhoustnutí. Podle chuti osolíme, osladíme a okořeníme bazalkou. Odstavíme a vmícháme česnek, najemno posekaný nebo rozmačkaný.
Z uvedených surovin vypracujeme hladké měkké pružné těsto. Mouku nedáváme hned všechnu, ale přidáváme postupně podle potřeby.
Vykynuté těsto rukama roztáhneme na olejem vytřený plech. Na těsto rozetřeme rajčatovou směs, posypeme na proužky pokrájenou cibulí a strouhanou nivou.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme do zrůžovění okrajů, asi 25 minut.
 

 

Otrubové slané pečivo
Ingredience
těsto: 350 ml mléka, 150 ml oleje, 1 vrchovatá lžička soli, 2 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek pšeničných otrub, 42 g čerstvých kvasnic
náplň: 180 g hery, 2 žloutky, sůl, tvrdý sýr
dále: 1 vejce na potření, sezamová semínka (nebo jiná)
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Příprava těsta. Zatím připravíme náplň: heru utřeme se žloutky a větší špetkou soli. Po 30 minutách kynutí pekárnu vypneme a těsto vyklopíme na pomoučený vál. Rozdělíme je na šest stejných částí. Každou část rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme nastrouhaným sýrem a srolujeme. Syrovou roládu nakrájíme na kolečka silná 1 - 1 1/2 cm a klademe na plech vyložený papírem na pečení. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Necháme trochu nakynout a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C 10 - 15 minut.
 

 

Párkový koláč
Ingredience
těsto: 100 ml mléka, 2 vejce, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 2 lžíce oleje, 350 g polohrubé mouky, 300 g vařených brambor, 20 g čerstvého droždí
náplň: 300 g párků, 5 vajec, 2 kelímky zakysané smetany (á 200 ml), sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 2 lžíce hladké mouky (s kopečkem), pažitka nebo zelená petrželka, 150 g tvrdého sýra
Postup
Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat měkké hladké těsto. Nebo ho vypracujeme klasickým způsobem v míse. Podle potřeby přidáme mouku. Necháme nakynout asi hodinu.
Nakynuté těsto vyklopíme na hlubší plech vyložený papírem na pečení a rukama roztáhneme po celé ploše.
Na těsto naskládáme na kolečka pokrájené párky.
Celá vejce rozšleháme se smetanou a moukou dohladka. Osolíme, okořeníme a vmícháme posekané bylinky. Tuto směs rozlijeme rovnoměrně na těsto s párky.
Posypeme strouhaným sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C. Upečeme do zezlátnutí povrchu, asi půl hodiny.
 

 

Pizza chléb
Ingredience
těsto: 280 ml vody, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 480 g hladké mouky, 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
náplň: kečup, česnek, pizza koření, salám nebo šunka, tvrdý sýr
olej na potření, grilovací koření na posypání
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Příprava těsta. Vykynuté těsto vyndáme a na vále rozdělíme na poloviny. Každou vyválíme na obdélník stejně široký jako je dlouhá nádoba pekárny. Rozválené těsto potřeme kečupem, posypeme kořením, posekaným česnekem, poklademe plátky salámu nebo šunky, posypeme strouhaným sýrem a smotáme do rolády. Obě rolády vložíme vedle sebe do pekárny, potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením. Zapneme program Pečení, po dvou minutách vypneme a necháme 15 minut kynout - neotvírat ! Pak znovu zapneme program Pečení a chléb upečem
 

 

Pizza trojúhelníky
Ingredience
těsto: 1 kg hladké mouky, 2 lžíce krystalového cukru, 2 lžičky soli, 700 ml mléka, 150 ml oleje, 1 kostka kvasnic (42 g)
náplň: kečup, olej, česnek, tvrdý sýr, koření na pizzu, dietní salám
na povrch: 1 vejce (stačí bílek), oregano
Postup
Vypracujeme těsto, buď ručně nebo v domácí pekárně. Vykynuté rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme na velkou placku, potřeme kečupem smíchaným s trochou oleje, posypeme kořením na pizzu, strouhaným sýrem a strouhaným salámem (nebo poklademe kolečky). Těsto srolujeme jako roládu a šikmými řezy nakrájíme na "trojúhelníky". Naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem (nebo bílkem) a posypeme oreganem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 20 minut.
 

 

Plněné taštičky
Ingredience
250 ml mléka, 1 lžička soli, 100 ml olivového oleje, 1 vejce, 500 g polohrubé mouky, 30 g čerstvého droždí
náplň: 200 g tence krájeného šunkového salámu, pikantní hořčice, uzený sýr
1 vejce na potření, sezamová semínka na posypání
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat těsto. Nebo ho můžeme zpracovat ručně vařečkou v míse. Nenecháváme kynout!
Ihned po vypracování těsto rozválíme a vykrájíme kolečka.
Kolečko salámu potřeme hořčicí, složíme na čtvrtiny a položíme na kolečko těsta. Přidáme hromádku strouhaného sýra, kolečko přehneme napůl a okraje důkladně přimáčkneme, můžeme ozdobně otisknout vidličku.
Taštičky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme smínky a vložíme do vyhřáté trouby. Upečeme do zezlátnutí (190°C, cca 20 minut).
 

 

Smetanovo-sýrové trojúhelníky
Ingredience
těsto: 600 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 150 ml oleje, 350 ml mléka, 42 g čerstvého droždí
náplň: 300 g zakysané smetany, 6-8 stroužků česneku, 200 g uzeného tvrdého sýra, zelené bylinky dle chuti, 500 g cibule, 80 g másla, 1 lžička krystalového cukru
na potření: 1 vejce, 1 lžíce mléka, sezamová semínka
Postup
Začneme cibulí. Oloupanou pokrájíme a na másle pomalu smažíme na malém plameni. Až cibule hodně zmenší objem, přidáme cukr a pomalinku smažíme do zezlátnutí. Necháme vychladnout.
Smetanu smícháme s rozmačkaným česnekem, sýr nastrouháme.
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, buď klasicky s kváskem a vařečkou, nebo necháme pracovat domácí pekárnu.
Nakynuté těsto rozdělíme na tři stejně velké části. Každou rozválíme na obdélník, potřeme česnekovou smetanou, posypeme vychladlou cibulí, sýrem a bylinkami.
Zamotáme jako roládu a ostrým nožem rozkrájíme na "trojúhelníky". Naskládáme je na plech s papírem na pečení.
Každý kousek potřeme vejcem rozšlehaným se lžící mléka a posypeme semínky.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do zezlátnutí (20-25 minut).
 

 

Sýrové tyčky
Ingredience
120 ml mléka, 150 g rozpuštěného másla nebo hery, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, špetka pepře, 150 g nastrouhaného Eidamu, 370 - 400 g hladké mouky (podle velikosti vejce), 20 g čerstvého droždí
vejce na potření, semínka na posypání
Postup
Suroviny vložíme do pekárny a zapneme program Těsto. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, každou vyválíme na plát tlustý asi 1/2 cm a rozkrájíme na proužky široké 2 cm. Klademe je na plech vyložený papírem na pečení a každý zkroutíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Necháme ještě chvíli kynout a upečeme dorůžova (asi 15 minut při 200°C).
Myslím, že by šlo těsto vypracovat i ručně (kdo nemá pekárnu), ale nemám to vyzkoušené.
Na fotce je přesně polovina z jedné dávky.
 
Sýrové smotky s bylinkami
Ingredience
těsto: 150 ml mléka, 70 ml vody, 50 ml oleje, 2,5 hrnku hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli
náplň: 200 g tvrdého sýra, 200 g anglické slaniny, 3 lžičky sušené petrželky, 1 lžička sušeného oregana, 1 lžička sušeného rozmarýnu
na dokončení: 1 vejce, 1 lžíce vody
Postup
Sýr nastrouháme, slaninu nakrájíme na malé kousky a oboje smícháme s bylinkami. Celé vejce rozšleháme vidličkou se lžící vody a větší polovinu nalijeme a přimícháme k náplni. Těsto připravíme důkladným promícháním a prohnětením všech surovin. Možno využít domácí pekárnu. Hotové těsto rozválíme na obdélník přibližně 40 x 25 cm. Rovnoměrně ho poklademe náplní a smotáme jako roládu. Nakrájíme ji na deset stejně velkých kousků. Ty naskládáme (řeznou stranou dolů) do kulaté dortové formy vyložené papírem na pečení (papír stačí na dně). Povrch smotků potřeme zbytkem vejce. Pečeme 35-40 minut při 180-190°C. Podáváme teplé.
 

 

Trdelníčky
Ingredience
těsto: 160 ml mléka, 70 g změklého sádla, 70 g změklého másla, 30 g cukru, 5 žloutků, 2 lžičky rumu, špetka soli, 560 g hladké mouky, 25 g čerstvého droždí
dále: mleté ořechy, 1 rozšlehané vejce, kousek másla a trochu rumu, skořicový cukr
Postup
Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program těsto. Po vykynutí ho vyklopíme na vál, ukrajujeme kousky, které rozválíme na váleček tloušťky malíčku. Namotáváme na kovové trubičky. Potřeme rozšlehaným vejcem a obalíme v mletých ořechách. Klademe na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dozlatova (asi 15 minut při 200°C). Ještě teplé potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu a obalíme ve skořicovém cukru.
 
Vánočka s uzeným
Ingredience
250 ml vody, 1 vejce, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 50 g rozpuštěného vlahého másla, 500 g polohrubé mouky, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 25 g čerstvého droždí, 200 g uzeného, hrst ořechů
1 vejce na potření
Postup
Rozmarýn posekáme najemno, ořechy nahrubo a maso pokrájíme na drobné kostičky.
Všechno kromě masa a ořechů vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat těsto. Ořechy a maso přidáme až po zvukovém signálu.
Nakynuté těsto vyjmeme, rozdělíme na 9 kousků a upleteme vánočku.
Necháme ji na plechu asi 20 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlklami ořechů.
Upečeme, zkoušíme špejlí (190-200°C, cca 40 minut).
 
Velké koláče
Ingredience
těsto: 250 ml mléka, 100 g cukru, špetka soli, 120 g rozpuštěné hery, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, nastrouhaná kůra z půlky citronu, 40 g čerstvých kvasnic
maková a tvarohová náplň (nebo libovolná jiná), rozinky a mandle na ozdobu, 1 vejce na potření okrajů
Postup
Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat těsto (nebo vypracujeme ručně vařečkou). Podle potřeby přidáme mouku.
Až těsto nakyne, rozdělíme je na osm stejných kousků, vytvarujeme bochánky a necháme asi 15-20 minut kynout přikryté utěrkou.
Rukou každý bochánek roztlačíme na kulatou placku a položíme na plech vyložený papírem na pečení.
Na každou dáme hromádku náplně a rozetřeme po celé ploše.
Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem a povrch ozdobíme rozinkami, mandlemi, povidly ...

Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme cca 20 minut.

 

jine-dobroty.jpg