Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pečený čaj

1kg ovoce

1kg cukru krystal

1dcl rumu (nemusí být)

1citron

1 lžička skořice

3 nemleté hřebíčky

peceny_caj_02.jpg

   Ovoce nakrájíme na kousky, (jablka a hrušky nemusíme loupat) dáme do pekáče a přidáme cukr, rum, skořici, hřebíček a citron nakrájený na kousky vše důkladně promícháme a dáme péct do předehřáté trouby na 220 stupňů na cca 45 min, během pečení občas promícháme. Směs ještě horkou dáme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme na 5 minut vzhůru nohama.

   Podáváme tak že do hrnečku dáme cca 3 lžičky, zalijeme horkou vodou, necháme chvilku luhovat a můžeme pít, ovoce na dně hrnečku můžeme sníst lžičkou.

   Ovoce můžeme použít jakékoli, je možné takto zpracovat i starší kompoty. Množství cukru je orientační a je třeba vyzkoušet, kolik ho dáme v závislosti na druhu ovoce. Já peču po třech kilech ovoce převážně jablka a hrušky a dávám 2 kila cukru. Pečený čaj provoní a prohřeje dlouhé zimní večery.  Dobrou chuť.