Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vepřové grilované koleno

grilovane-koleno-01.jpg

1 vepřové koleno
1 celer
1 petržel
1 mrkev
špalíček pórku
cibule
bobkový list
nové koření
celý pepř
sůl
nakládané okurky a chilli papričky
křen
hořčici.
 
  Marináda
 
3 lžíce grilovacího koření
3 lžíce oleje
1 lžíce medu
3 - 4 stroužky česneku
1 lžíci hořčice
50 ml 10° piva (zbytek z 0,33 l piva použijte na podlévání)
sůl.
 

grilovane-koleno-02.jpg

   Koleno omyjte a vložte do hrnce spolu s kořenovou zeleninou, kterou si předem očistěte, nakrájejte ji na větší kusy a přidejte ke kolenu. Okořeňte bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Osolte, zalijte vodu a vařte do měkka.
 

grilovane-koleno-03.jpg

    Pokud budete vařit koleno v „papiňáku“, dolijte vodu do poloviny, nechte odkryté, než se voda začne vařit, až potom uzavřete pokličkou. Plamen stáhněte na polovinu. Po dvaceti minutách z hrnce opatrně vypusťte páru a koleno otočte. Znovu přikryjte pokličkou a vařte ještě dalších 20 minut. Poté zkuste maso, jestli je dostatečně měkké, pokud ne, vraťte ještě na plotnu.
 

grilovane-koleno-04.jpg

  Než se koleno uvaří, připravte marinádu, kterou budete koleno potírat, aby se udělala kůrčička. V misce smíchejte olej s medem, hořčicí, grilovacím kořením, prolisovaným česnekem a trochou piva. Podle chuti dosolte a přidejte na jemno posekanou chilli papričku.
 

grilovane-koleno-05.jpg

   Uvařené koleno vyndejte z hrnce a dejte do pekáčku, ostrým nožem podél kosti nařízněte a pomažte marinádou i zevnitř. Podlijte pivem a dejte péct na gril do trouby a grilujte při 180 °C po dobu 40 minut. Použijte 10° pivo, jak světlé, tak i černé, ale černé 12° pivo by zhořklo.
   Pokud nemáte v troubě vestavěný gril, je koleno je možné i upéct v troubě bez grilu. Teplotu před koncem pečení na 15 minut zvedněte na 220 °C. Kůrčička bude krásně křupavá. 

grilovane-koleno-06a.jpg

   Maso během pečení otáčejte, polévejte vypečenou šťávou a mažte marinádou. Do šťávy můžete pořád dolévat pivo. Maso hlídejte, aby se vám kůrčička nespálila. Koleno podávejte s chlebem, jemně nastrouhaným křenem, nakládanými okurkami a chilli papričkami, které jídlu dodají patřičný říz.
 
 
grilovane-koleno-07a.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář