Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čínské závitky s rýží

2 stroužky česnek
4 lžíce olej
1 ks vejce
2 ks cibule
1 svazek pažitka
250 g rýže
sůl
pepř
8 listů čínské zelí
300 g mleté hovězí
200 ml zelný vývar
1/2 ks červená paprika
50 g ajvar (paprikový protlak)
 

Rýži si poropereme, zalijeme vodou a 20 minut povaříme. Na listech čínského zelí vyřízneme silná "žebra" a ty pak vyhodíme. Očištěné listy spaříme horkou vodou a opatrně osušíme. Opranou pažitku si nasekáme. Očistíme si cibuli a česnek a oboje nakrájíme na jemné kostičky. Cibuli a česnek smícháme s mletým masem., 6 lžicemi uvařené rýže, polovinou nasekané pažitky a vejcem. Směs osolíme, opepříme, můžeme přidat trochu majoránky a dobře promícháme. Nachystáme si zelné listy , na ně rozdělíme masovou směs a dobře zabalíme. Okraje stačí sepnout párátkem. Na vyšší pánvi si rozpálíme olej a závitky v něm restujeme ze všech stran. Když máme orestováno, zalijeme vývarem a dusíme 25 minut. Pokud chcete závitky křupavější, můžete je dusit v troubě. Hotové závitky vyjmeme a necháme v teple stranou. Omyjeme si papriku a nakrájíme na maličké kousky. Nakrájíme si druhou cibuli a nasypeme do omáčky spolu s paprikou. Vaříme asi 3 -5 minut. Poté přimícháme ajvar, necháme přejít varem a omáčku dochutíme podle vlastní chuti. Závitky rozdělíme na talíře, přidáme rýži a přelijeme omáčkou. Porce jemně posypeme pažitkou.