Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smažená králičí stehýnka s hruškovým pyré

* 4 králičí stehna
* sůl
* špetka mletého zázvoru
* mletý pepř
* 100 ml bílého vína
* 2 lžíce vinného bílého octa
* nať z mladé cibule
* 2 stroužky česneku
* hladká mouka na obalení
* 2 vejce rozšlehaná
* 100-150 g strouhanky
* olej na smažení
* 2 velké máslové hrušky
* šťáva z 1 velkého citronu
* asi 1 cm čerstvého zázvoru
* 1/2 lžičky mleté skořice

1. Králičí stehna odblaníme, nařízneme podél kostí, okořeníme zázvorem a pepřem. V misce smícháme víno, ocet, cibulovou nať a česnek a porce králíka ve směsi ze všech stran omočíme, přikryjeme a necháme nejméně hodinu odležet.

2. Mezitím si připravíme pyré. Hrušky oloupeme a nakrájíme na plátky a zalijeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Pár plátků si necháme na ozdobu. Přidáme olej, cukr, jemně strouhaný oloupaný zázvor, skořici a umixujeme vše dohladka. Ochutíme špetkou soli, případně dosladíme nebo dochutíme citronovou šťávou.

3. Stehna vyjmeme z marinády, osušíme, osolíme a obalujeme je v mouce, vejcích a strouhance. Rozpálíme si vyšší vrstvu oleje a porce králíka zvolna smažíme z obou stran dozlatova.

4. Papírovým ubrouskem odsajeme přebytečný tuk. Podáváme s hruškovým pyré, ozdobeným plátky hrušek poprášených skořicí, a s vařeným bramborem. Králičí stehna na smažení používejte pouze z mladého králíka. Lépe se usmaží, když je předem vykostíte. Máte-li čas, marinujte maso 6 i více hodin, nejlépe do druhého dne.

TIP
Králičí stehna na smažení používejte pouze z mladého králíka. Lépe se usmaží, když je předem vykostíte. Máte-li čas, marinujte maso šest i více hodin, nejlépe do druhého dne.