Jdi na obsah Jdi na menu
 


Guláše

Guláš

maso-na-gulas.jpgGuláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš. V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku. Častou přísadou v ní je mrkev a malé bílé knedlíčky zvané csipetke. V maďarské verzi není nikdy zahušťován moukou. Gulyás ač má blízko k polévce, může být i hlavním jídlem, a v maďarštině není výrazného rozdílu mezi gulyás (guláš) a gulyás levés (gulášová polévka). Nejde nutně o krmi ostře kořeněnou, většina papriky v prášku obsažená v guláši je paprika sladká, chceme-li získat verzi pikantní (pálivou), můžeme při podávání talíře či misky polévky dodat kousky čerstvé pálivé papriky anebo přidat rozmačkanou konzervovanou pálivou papriku (např. Erös Pista). Gulyás je vždy podáván s bílým chlebem.
Mimo Maďarsko se pod pojmem guláš rozumí dušené maso následně zahuštěné, podávané se všemožnými přílohami. Tato krmě není identická, ale blíží se maďarskému pörköltu. V angličtině by odpovídal přibližně termín „stew“.
Další varianty
Původně a etymologicky jde o pokrm z hovězího masa. Existují jiné varianty. V Česku je populární například vepřový guláš.
Segedínský guláš je pokrm z vepřového masa a zelí. Název je odvozen z maďarského Székelygulás, což je pokrm mnoha tváří, který obsahuje kysané zelí. Nemá nic do činění s maďarským městem Segedín. Někteří Maďaři ovšem tvrdí, že český „segedín“ je spíš podobný maďarskému kološvárskému zelí (Kolozsvár káposzta)[zdroj?]. V Maďarsku je populárním i telecí guláš (Bográcsgulyás) a fazolová gulášová polévka (Babgulyáslevés), z čehož známou verzí je například Jókajova fazolová polévka, údajně recept dle maďarského spisovatele Móra Jókaje. Maďarskému gulyási je podobná i rybí polévka zvaná Halászlé (doslova přeloženo: rybí šťáva). Je známo, že guláš nepochází svým původem z Maďarska, ale že se jednalo o tureckou vojenskou stravu. Takže země, které turci za svých výpadů "navštívili" poznaly i guláš.
 
Zdroj: Wikipedie
 

Příspěvky

Dršťkový guláš Mafioza

28. 3. 2011

Dršťkový guláš Mafioza

 

Guláš pražského uzenáře

31. 1. 2011

gulas-prazskeho-uzenare.jpgGuláš pražského uzenáře

 

Guláš prezidentský

31. 1. 2011

 

Guláš s hořčicí

1. 2. 2011

 

Guláš s kysanou smetanou

28. 3. 2011

Guláš s kysanou smetanou

 

Guláš slovenský z dvojího masa

31. 1. 2011

gulas-slovensky.jpgGuláš slovenský z dvojího masa

 

Guláš vepřový

31. 1. 2011

gulas-veprovy.jpgGuláš vepřový

 

Guláš z hovězího masa

30. 1. 2011

 

Guláš z hub a paprik

31. 1. 2011

 

Guláš z trouby I. - pro Karla z Lužan

13. 3. 2011

Guláš z trouby I.

 

Guláš z trouby II.

13. 3. 2011

Guláš z trouby II.

 

Guláš z trouby III.

22. 3. 2011

 

Hovězí guláš na pivě

28. 3. 2011

Hovězí guláš na pivě

 

Irský guláš (Irish stew)

4. 3. 2011

 

Kotlíkový guláš

28. 3. 2011

Kotlíkový guláš

 

Myslivecký gulášek

28. 3. 2011

Myslivecký gulášek

 

Námořnický guláš

28. 3. 2011

Námořnický guláš

 

Uherský guláš

28. 3. 2011

Uherský guláš