Jdi na obsah Jdi na menu
 


27 - Některá pokynutí praktická

997. Smažená žemlička

    Kousky nakrájené žemličky namočí se trochu v mléce, pak v roztlučeném vejci a posypou drobty houskovými a smaží se na másle. – Lze jich často upotřebiti jako přídavku k rozličným jídlům.
1007. Nakládání masa
    Vyber kosti, maso pak natři solí a ledkem, až zvlhne, pak posyp dno nádoby solí, ledkem, listem bobkovým, rozmarinou, pepřem a hřebíčkem, na to dej vrstvu masa a odstav je řádně, nasyp na to zase koření a tak dělej, až naplníš nádobu, pak přidej a oblož kamenem a dej do sklepa.
1009. Jak se zmrzlé vejce neb jablko napraví
    Vejce roztrhnuté mrazem nebo zmrzlé jablko, nežli se dá do tepla, musí se hoditi do studené vody, a pak teprve se dají do teplé světnice. Asi za půl hodiny jest dobře slíti vodu a nalíti čerstvhned do tepla.ou. Vejce rozmrzne a nezvodnatí, jablko pak nezměkne, což by se stalo, kdyby se dala
1017. Jídla moučná
    Jídla moučná podléhají v celku jistým pravidlům. Co zvláštního, u každého bylo podotknuto. Hlavní věcí vůbec je: Mouka musí býti suchá, při jídlech jemnějších to nevyhnutelně nutno. Máslo i vejce zpění se při některých jídlech ; dělá-li se sníh z bílků a míchá do něj mouka, nesmí se mnoho kvedlat, aby jídlo nestalo se mazlavé. Nákyp, kaše zpěněná a podobné věci mají hned na tabuli přijíti, jakmile jsou hotovy, poněvadž stáním pozbudou chuti i úhlednosti.
    Buchty, dorty a j. pod. nemají se krájeti za tepla, jest to nezdravé, hned je jísti, a pak sklihovatí. Chce-li se kuchařka dověděti, jsou-li pečeny, vstrč do nich drát, a vyndáš-li jej suchý, bez přichyceného těsta, jsou pečeny. Moučná jídla pečená v másle mají se dáti na papír, aby odsákla ; pekou se lépe, pohne-li se častěji pekáčem. Po chvíli přidá se lžíce másla, aby pečivo nebylo příliš hnědé. Pekou-li se koblihy, vypadají hezky, mají-li okolo vprostřed bílé obroučky. Toho se docílí, když při pečení či vkládání do másla ona strana, jež ležela na prkně, přijde navrch.
1018. Uchování zelenin a vařiva
    Zeleninu přes zimu uschovati lze nejlépe ve sklepě, a sice zasadí se kořen celere a petružele i s natí do písku, nať zůstane venku ; kapusta a zelí vsadí se také do písku, mrkev, kolník, křen a řepa vloží se do písku, který musí býti vždy vlažný a kdyby vysýchal, tedy jej pokrop častěji vodou.
    Mouka, krupice, kroupy, hrách, čočka, jáhly a podob. vařivo uschová se v dlouhých truhlách s příhrádkami, v nichž jsou otvory děravým plechem pobité buď ve straně aneb ve víku, a které mají nalézati se v místě suchém a vzdušném. Časem mají se zamíchati, zvláště mouka čerstvě mletá musí se nechat řádně vyvětrati a pak častěji od spodu promíchati, aby nestuchla.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář