Jdi na obsah Jdi na menu
 


02 a - Polévky masité

1. Hnědá polévka

    Čtvrt libry (14 dg) slaniny, pak čtyři loty (7 dg) jater, též tolik masa telecího a též tolik hovězího rozsekej s mrkví, petruželí, celerem, cibulí, kapustou na drobounké kousky, natři pánev sádlem, dej tam vše, přidej trochu polévky a udus vše, až to sežloutne. Míchati se musí, aby se to nepřipálilo. Potom přidá se trochu květu, zázvoru, pepře, hřebíčku a soli, namíchá se do tří litrů hovězí polévky, vaří se asi hodinu, pak se procedí skrze jemné síto, načež do této hnědé polévky lze cokoliv zavařiti.
2. Hnědá polévka s rýží
    Rýži přebranou a vypranou dobře zavař v hovězí polévce, až jest měkká, polévka procedí se a rýže pak se dá do hnědé polévky a ihned donáší se na stůl. Na litr polévky čítá se 6 a půl lotu (10 dg) syrové rýže.
3. Hnědá polévka s hrachem
    Vezmi dvě vejce, čtyři žloutky a čtyři lžíce mouky, udělej z toho kapanku (řídké těsto), přidávajíc mléko, a osol to. Ohřej máslo v pánvi a kdežto někdo míchá touto, nakapej těsto skrze síto do másla a usmaž tyto kuličky, hrachu podobné, až sežloutnou. Potom nalij na to hnědou polévku.
4. Polévka s jaternými knedlíčky
    Půl libry (1/4 kg) telecích jater očistí se tak, aby všeliké kožky byly odstraněny. Pak se vezme 8 lotů (14 dg) čerstvého tuku hovězího, trochu cibule, zelené petružele, majoránky, květu, pepře a soli, přimíchá se v mléce namočená a dobře vymačkaná houska, vše rozseká se drobounce, načež tato sekanina dá se do krajáče, vrazí se do ní dvé vajec, promíchá řádně a přidávají se pak drobečky houskové tak dlouho, až utvoří se měkké těsto. Z toho nadělají se knedlíčky a zavaří do hovězí polévky.
5. Polévka s knedlíčky ze sleziny
    Sekanina (těsto) upraví se jako na jeterní knedlíčky, jen s tím rozdílem, že místo jater vezme se půl libry (1/4 kg) sleziny.
6. Polévka s knedlíčky z masa
    Pečené telecí maso nebo slepice rozsekají se jemně, promíchá se to notně houskou v mléce namočenou a vymačkanou, s cibulí na drobno sekanou, petruželí, kůrou citronovou, dvěma vejci a dvěma žloutky a rozpuštěným máslem. Potom přidej tolik drobečků houskových, až těsto náležitě zhoustne, nadělej malé knedlíčky z toho a zavař je do polévky.
7. Polévka s knedlíčky morkovými
    Vezmi 8 lotů (14 dg) morků hovězího, vyper ho, rozsekej a promíchej řádně v krajáči a pomalu přidávej 3 vejce a 3 žloutky. Potom přidej housku v mléce namočenou a vymačkanou a drobečky houskové, až se utvoří měkké těsto, načež přidej 3 loty (5 dg) hovězího morku, rozsekaného v malé kostky, promíchej všechno dobře a osol to. Z toho potom nadělej malé knedlíčky a zavař je do hovězí polévky.
8. Polévka s hrachem usmaženým
    Vlij žejdlík (1/3 l) vody do rendlíku, pak lot másla přepuštěného, zavař to, přidej půl žejdlíka (1/4 l) mouky k tomu, smíchej to pořádně v krajáči, přidej 3 vejce k tomu a 3 žloutky, smíchej to opět řádně, natři těsto na prkno tence, rozhřej máslo, nožem pak z toho těsta dělej kuličky a házej je do toho másla, usmaž je, pak na ně nalij vařící polévku a dej to na stůl.
9. Slitá polévka rýžová
    Půl libry (1/4 kg) čistě přebrané rýže vypere se jednou ve studené a dvakrát v horké vodě a pak se zavaří v polévce hovězí, až změkne. Potom zamíchá se rýže v krajáči s čerstvým máslem a několika žloutky, přidá se trochu květu k tomu, nalije se na to hovězí polévka vařící, míchá se to pilně a polévka hned se rozdává, jinak by se ssedla. Rozkrájená játra a žaludky z drůbeže naházejí se konečně do hrnce s polévkou.
10. Polévka ságová
    Ságo očistí se na sítku a pak se ve vodě přistaví k ohni. Pakli jest voda teplá, procedí se, dá se pak čerstvá na ságo a to se opětuje dvakrát i třikráte. Potom se dá do hovězí polévky, zavaří se a přidá se také trochu květu k tomuto. Místo v polévce obyčejné lze je také zavařiti v polévce hnědé ; ostatně počítá se na máz (1,5 l) polévky 5 lotů (9 dg) sága.
11. Mozečková polévka
    Vezme se mozek telecí, očistí se v horké vodě, rozseká se s petruželí zelenou a dusí v másle, pak se přidá 7 dg (4 loty) čištěné rýže, na to nalije se polévka hovězí a svaří se to i s mozkem, až to zhoustne, pak se to promíchá skrze síto, přidají se k tomu dvě pinty (2 l) polévky, lot (2 dg) másla, trochu květu a šafránu, zavaří se ještě jednou a pak se polévka nalije na housky smažené. Lze také přidati ještě při nalití dva žloutky.
12. Polévka z drobečků s knedlíčky
    Drobty žemlové, asi plný talíř, dají se do pánve na slabý oheň, přidá se žejdlík (1/3 l) mléka, pět vajec a 3 loty (5 dg) másla, a to se lžící vše promíchá, až se z toho udělá tuhé těsto. Když vychladne, přidá se k tomu žloutek, trochu květu a na drobno rozsekané petružele, smíchá se vše dohromady a nadělají se z toho malé knedlíčky, vykrájejí se lžící a dají do másla usmažiti – načež do polévky drobečkové se dají a s tou na tabuli se upraví.
13. Rýžová  polévka italská
(S parmazánským sýrem)
    Vezmi půl libry (1/4 kg) čisté rýže, namoč ji v teplé vodě, vyper a dej do půl mázu (3/4 l) polévky a postav k mírnému ohni. Když zrnka naběhla, dají se do polévky, přidá se trochu soli a několik deka na drobno rozstrouhaného sýra parmazánského. Jelikož někdo nejí rád tento sýr, tedy lze jej rozstrouhaný na zvláštním talíři dáti na stůl, kdežto si každý do polévky dáti může podle libosti své.
14. Smíška (polévka)
    Čtyři loty (7 dg) másla a dvě lžíce mouky promíchej řádně, dej do rendlíku, přidej dva mázy (3 l) polévky hovězí, zamíchej to a zavař dobře. Potom proceď to skrz sítko, přidej k tomu sůl, květ a šafrán, nařež uvařené ucho telecí a brzlík, pak šest žampionů na podlouhlé kousky, dej to vše do polévky, zavař to ještě jednou a pak nalij na smažené housky a dej na stůl.
15. Polévka se zemčaty
    Uvař malá zemčata, oloupej je a rozkrájej na lupínky, dej jich vrstvu na talíř a posyp uzeninou sekanou a na to opět zemčata a nalij na to trochu hovězí polévky a nech to v troubě péci do žluta. Oloupej a ostrouhej několik zemčat, dej do polévky hovězí a uvař s petruželí zelenou, potom vlij polévku do mísy a talíř s opečenými zemčaty dej na stůl zvlášť, by si jich vzal a do polévky dal každý podle své libosti.
16. Polévka s dršťkami
    Dršťky k tomu účelu musí náležitě býti očištěny, načež nechají se vařiti asi půl hodiny, pak se vyndají a oškrabou, ořežou okolky, dršťky vyperou se dobře, dají do hrnce a nalije se na ně čistá voda, přidá se trochu soli a nechají se vařiti, až změknou, pak se rozkrájejí na nudle a dají do hovězí polévky trochu připražené bílou jíštičkou, polévka se okoření se utlučeným zázvorem, přidá sedo ní rozsekaná zelená petružel a polévka jest upravena.
17. Polévka se svítkem
    Do hrnečku vrazí se dvě vejce a dva žloutky, rozmíchá se to a přidá trochu květu, zelené petružele, trochu soli a houska rozmačkaná, trochu smetany a vše to řádně se promíchá, potom namaže se rendlík máslem, nasype se naň nastrouhaná houska a vlije se tam ona míchanina i nechá se upéci ; potom se to rozkrájí na kousky, nalije se na to hovězí polévka a nechá se to vařiti a trochu se ještě připraží a polévka jest upravena.
18. Svítek z hovězího masa
    Hovězí maso uvařené rozseká se a smíchá s cibulí a petruželí též sekanou, na rendlíku v sádle se to dusí ; kousek másla a tuku hovězího rozetře se, dva žloutky se k tomu přidají a trochu rozstrouhané a v mléce namočené žemličky, dušené, vychladlé maso a promíchá se to dobře. Potom vymaže se kuthan máslem, vloží se doň sekanina a upeče se. Pak se rozkrájí do mísy a nalije se na ni hovězí polévka.
19. Polévka z jater
    Vezmi játra telecí, rozkrájej na tenké řízky, obal v mouce a usmaž na sádle nebo másle, rozkrájej housku též na lístky a usmaž ji, pak oboje roztluc v hmoždíři a dej do hrnku, přidej k tomu něco póru a petružele sekané, na to nalij hovězí polévku a nech ji povařiti, pak ji proceď a nalij na rozkrájenou a smaženou housku.
20. Polévka z drobečků
    Drobečky husí, hlavu, krk, nohy, žaludek a j. rozsekej a uvař na měkko v hovězí polévce. Potom usmaž petružel na drobno sekanou a žampiony s trochou mouky na másle, přidej k tomu polévku a drobečky, přikryj to poklicí a nech to řádně svařit. Obyčejně nalije se polévka tato na smaženou housku.
21. Polévka žemlová
    Nastrouhej kůru asi ze čtyř housek do hrnku, dej tam kousek másla, rozetři, a naplň hrnek dobrou hovězí polévkou a nech trochu povařit, rozkloktej čtyři žloutky s hovězí polévkou a vlij to do vařící oné polévky žemlové, rozmíchej a přidej trochu květu. Pak se již nenechá vařiti, nýbrž nejlépe nalije se na usmaženou housku, nebo se i bez té může dáti na stůl.
22. Polévka s rýžovými vandličkami
    Vezmi čtyři loty (7 dg) vyprané a na hrubo utlučené rýže, uvař ji v hovězí polévce do měkka, tak, araby z toho byla kaše a nech pak vystydnouti. Zatím utři kousek másla, až se zpění, pak vezmi tolik vajec, kolik lžic té kaše máš. Dej vždy lžíci té kaše a jedno vejce a po každé to dohromady utři a až vše spotřebuješ, přidej k tomu ještě kus rozstrouhané žemličky, květem to okořeň a dobře promíchej, pak vymaž malá tvořítka (formičky) rozličného druhu máslem, naplň každé tvořítko do polovice tou kaší a upec v troubě do žluta, pak vandličky ty vyklop, vlož do mísy polévkové a polij dobrou procezenou masitou polévkou a nes na stůl. Tyto a každé jiné vandličky mohou se také v páře péci, což se děje na tento způsob: nalij totiž do pekáče nebo kuthánku as na dva prsty vody, dej tvořítka do ní, musíš však dáti dobrý pozor, by žádná voda do nich nepřišla, dej to pak do trouby a vandličky upec.
23. Makaroni (polévka italská)
    Když v čisté vařící vodě asi 7 – 10 minut vaříme suché, v kusy nalámané makarony, obracejme je pečlivě. Voda se potom slije a místo ní nalije se hovězí polévka, promíchá se to vše řádně a postaví na chvíli na horké ohniště. S polévkou zároveň dá se na stůl talíř se sýrem parmazánským.
24. Borč (polská polévka)
    Šťáva z naložené červené řípy svaří se s kostmi a je-li to kyselé, přidá se jedna třetina vody, k tomu dvě mrkve, celer, petružel (kořen) a cibule rozsekaná a vaří se to. Pak se vyndají kosti, namíchá se do toho několik lžic kyselé smetany a dvě lžíce mouky a lžíce kopru. Za půl hodiny přidá se opět trochu smetany a dva žloutky, a upraví se polévka chlebem nebo uzeným masem, neb jaternicemi a zemčaty ve slanině smaženými.
25. Knedlíčky bramborové do polévky
    Dvanáct vařených zemčat oloupaných čistě nastrouhej a promačkej skrz síto. Zamíchej máslo, až se zpění, a dej do něj čtyři žloutky a pak ony brambory, a míchej to vše asi čtvrt hodiny i přidej k tomu lžíci mouky. Těsto pak osol, nadělej z něho knedlíčky, usmaž je a pak nalij na ně polévku. Aby knedlíky nebyly mazavé, přimíchá se k posledu teprv mouka a nevrtí se.
26. Krupovka s vejci
    Vraž do hrnce 3 vece, přimíchej k tomu 2 přehršle drobečků z housky, přidej trochu soli a květu, a pak nalij na to vařící polévku hovězí, svař to ještě a uprav.
27. Krupovka
    Vezmi žejdlík (1/3 l) krupice, vraž do ní 3 vejce, smíchej to a mni v rukou, až to zhoustne a tvoří se kousky. Pak naházej to do vařící polévky a míchej touto stále, zavař trochu ještě.
28. Krupičná polévka
    Na dva mázy (3 l) polévky vezmi dvě hrsti krupice. Míchajíc stále polévkou, vházej do ní krupici a nech čtvrt hodiny vařiti.
29. Polévka s kapankou (kapaná
    Asi čtvrt libry (14 dg) – podle potřeby více nebo méně – mouk dej do hrnku a vraž do ní tři vejce a tři žloutky, přilij trochu mléka a rozmíchej to řádně, a pak lij pomalu, či kapej do vařící polévky, tu okořeň (květem) a nech ji malou chvilku povařiti.
30. Polévka z chleba
    Nakrájí se chléb na malé kousky, svaří se to dobře, pak se přidá půl vařených, dobře rozsekaných plic, uškvaří se s houskovými drobty a pepřem na másle a dá se to pak do polévky.
31. Polévka z bylinek
    Vezmi openec, hřebíček, kerblík, petružel, cibuli, jahodové, fialové a kmínové lístky, vyper je a svař v polévce hovězí, pak proceď a rozsekej a dej do hrnku, načež polévku nalij na to. Rozmíchej dvě lžíce mouky s třemi loty másla (5 dg), přidej k tomu trochu smetany a tři žloutky, rozemni to dobře, vlij do vařící polévky, přidej k tomu trochu květu, rozmíchej u ohně, vlij do mísy na usmaženou a nakrájenou housku.
32. Polévka z nudlí
    Dej na vál asi půl žejdlíka (1/4 l) pěkné mouky, udělej z toho tuhé těsto, které notně prohněteš, pak válečkem na tenounko vyválíš a trochu uschnout necháš. Skrze takové vyválené pěkné žluté těsto musí podložené písmo prosvítati. Potom přeřízni je ostrým nožem v půli, přelož ještě jednou a pak rozkrájej na stužky as tři prsty široké, které na sebe vložíc, rozkrájíš na tenounké nudličky, a do času je protřásej, aby se rozhrnuly. Tak udělané nudličky zavař do vařící polévky a hned je zamíchej měchačkou, aby se nespekly. Přidej k nim trochu na drobno rozkrájené pažitky, nech je několika vary projíti, vlij je potom do mísy a přilij ostatní přecezenou polévku.
33. Polévka s flíčky
    Udělej těsto jako na nudle, rozkrájej je ale potom místo na tenounké nudličky na nudle asi péro široké, kteréž pak přes příč na stejné malé čtverečky (flíčky) rozkrájíš. Krájejíc je, protřásej jimi častěji, aby všecky od sebe se oddělily. Potom zavař a uvař je jako svrchu řečené nudle.
34. Polévka ze strouhaninky
    Dej na vál asi čtvrt libry (14 dg) suché mouky, udělej důlek, vraz do něho jedno vejce, zadělej a prohněť to na velmi tuhé, tvrdé těsto, udělej z něho bochánek a rozstrouhej jej na struhadle, omáčejíc při tom čas od času v mouce. Rozhrň strouhaninu na vále a zavař ji před úpravou do hovězí polévky, do které přidalas trochu drobně nakrájené pažitky. Zamíchej ji, nech ji as šest minut vařit a vlij ji pak do mísy.
35. Polévka čočková
    Přeber a vyper žejdlík (1/3 l) čočky a uvař ji. Když je dosti měkká, rozmíchej ji a nalij na ni polévku hovězí, načež opět řádně promíchej a proceď, pak přidej trochu soli, květu a pepře, potom nalij polévku na usmažený chléb, nakrájený na kostky.
36. Rumfortská polévka
    Vezmou se luštěniny, kroupy, zelí, koření, zemčata, maso, seseká se to na kousky, osolí a vaří se to, i přidá se trochu koření, slaniny neb tučných kostí. Potom dá se do této polévky tvrdý chléb, rozkrájený na kostky a usmažený na sádle.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář