Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ticholovec a kaplička sv. Anny

_igp4004.jpg    Na východním okraji Ticholovce se v období od počátku 18. století zhruba do poloviny 19. století nalézaly lázně sv. Lamberta, které využívaly zdejších údajně hojivých pramenů. K sochám sv. Lamberta a sv. Vojtěcha u studánky se konávala procesí věřících s pobožnostmi pod širým nebem. Když se dřevěné sochy světců rozpadly, byla socha Vojtěcha nahrazena malbou na skalní stěně. Čas od času byla obnovována, přičemž nejkvalitnější práci zde v roce 1942 odvedl akademický malíř František Václav Eisenreich. 

    V roce 2009 nechala obec Příchovice malbu odborně zrestaurovat akademickým malířem Jaroslavem Šindelářem z Plzně. Velmi zdařilé dílo tehdy za velkého zájmu veřejnosti osobně posvětil plzeňský biskup Msgre František Radkovský. Památné místo se dále dočkalo terénních úprav okolí, vybudování odpočivadla a letos byla skála s malbou korunována vkusným zastřešením. Přístupovou cestu olemovalo stylové zábradlí.
    V současné době je sv. Vojtěch na Ticholovci jedním z 12 stanovišť značené vycházkové stezky po okolí Přeštic a Příchovic.
 
Barokní kaplička sv. Anny a lípa

svanna.jpgstojí na mohyle, ve které jsou pochováni francouzští vojáci z válek o rakouské dědictví. Podle Ferdinanda Nohavce, místního učitele, se v roce 1742 mezi kameny buližníkových skal ukrylo sedm vojáků utíkajících před husary z Prahy do Bavorska. Odpočívali přes den, aby za soumraku vyrazili dále na cestu. Když večer chtěli pokračovat v cestě, vyřítila se náhle deset husarů po cestě od Kucín a došlo k boji. Šest vojáků bylo zabito a i jejich třicetiletý velitel po krátkém procitnutí z bezvědomí zemřel. Před svou smrtí stačil do blátivého pole schovat dlouhý a těžký předmět. Ráno druhého dne našli příchovičtí mrtvé vojáky, odpoledne jim vykopali hrob a postavili dřevěný kříž.

 

  

    Po několika letech oral sedlák Louda pole pod křížem, když pluh o cosi zazvonil. Sedlák zastavil a v brázdě našel kovové víko. Hledal a v zemi našel kovovou pokladnu plnou zlatých a stříbrných peněz. Vzal svůj nález domů a vypravil se do Přeštic, aby se na tamním proboštství zeptal, co s penězi dělat. Uložili mu poklad přinést do Přeštic a dali mu peníze, aby na místě nálezu u lípy vystavěl kapličku

 

     Lípa pod Ticholovcem je více než 250 let stará lípa malolistá (Tilia cordata), která roste u kapličky sv. Anny při cestě z Příchovic do Kucín na jižním svahu vrchu Ticholovec. Chráněna je od roku 1976 pro svůj vzrůst, jako krajinná dominanta, součást památky a pro připomenutí historické události. Lípa je finalistkou ankety Strom roku 2008.